Waarom moet ik mijn overbruggingshypotheek doorgeven?

Soms heb je naast de hypotheek voor je nieuwe woning ook nog tijdelijk een overbruggingshypotheek nodig. Bijvoorbeeld bij een woning met overwaarde. Stel je wilt verhuizen en vindt een nieuwe koopwoning en om die nieuwe woning te financieren wil je (naast een nieuwe hypotheek) de overwaarde van je huidige woning gebruiken. Maar uiteraard is die overwaarde nog niet beschikbaar zolang je nog eigenaar van die woning bent. Je moet dan dus de tijd “overbruggen” tussen de dag dat je eigenaar van de nieuwe woning wordt en de dag dat je geen eigenaar meer van de “oude’ woning bent (want dan pas komt de overwaarde beschikbaar). Dan wil de bank die overbrugging vaak voor je financieren. De bank schiet dan dus eigenlijk de overwaarde van je woning even voor: een tijdelijke overbruggingshypotheek op je “oude” woning. Je betaalt alleen rente. En zodra die woning is verkocht en wordt overgedragen, los je de overbruggingshypotheek weer af.

Deze overbruggingshypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. De notaris die de overdracht van je oude woning behandelt zorgt er voor dat de overbrugging wordt afgelost met de opbrengst van je verkochte woning.

Het punt is dat de notaris geen melding krijgt van de overbrugging. Hij weet dan ook niet dat er een bank is hij moet vragen hoeveel er moet worden afgelost aan overbrugging. En zo’n aanvraag moet bij veel banken wel ruim tevoren worden aangevraagd. Als de notaris een paar dagen voor de leveringsdatum de oude woning nog een keer checkt bij het Kadaster is er eigenlijk geen tijd genoeg meer om de overbruggingsaflossing nog te regelen met de bank. Je moet dan hopen dat de bank akkoord gaat met een spoedaanvraag en alles nog (net) op tijd lukt.

Daarom vindt elke notaris die een woningoverdracht in behandeling heeft het fijn dat de eigenaar laat weten dat er een tijdelijke overbruggingshypotheek op de woning is gezet of binnenkort zal worden gezet. Dat voorkomt onnodige onrust, niet alleen bij de notaris en bank, maar uiteindelijk ook bij je zelf als eigenaar.