Schenken

Vraag een adviesgesprek aan

Meer informatie?
Maak een afspraak

Een geldbedrag schenken

Wij helpen je graag met

Wil je geld schenken aan je kinderen? Het is een manier om hen te helpen, maar ook om een hoge eigen bijdrage voor de zorg te voorkomen. Deze bijdrage hangt namelijk deels af van je vermogen. Hoe dan ook is het bij schenkingen goed om met een aantal zaken rekening te houden. De notarissen van Hoekstra & Partners Sint Nicolaasga leggen het je graag uit. Maak je de juiste keuzes, dan doe je zo’n schenking met een nóg beter gevoel.

Belastingvrij schenken

Wij helpen je graag met

Ieder kind, ongeacht zijn of haar leeftijd, mag je jaarlijks 6.604 euro* belastingvrij schenken. Daarnaast kun je elk kind eenmalig een schenking doen zonder dat jijzelf of de ontvanger daar schenkbelasting over hoeft te betalen, als hij of zij tussen de 18 en 40 jaar oud is. Daarbij geldt wel een limiet, die verschilt per doel van de schenking:

  • vrij besteedbaar: tot 26.881 euro*
  • voor een studie: tot 55.996 euro*
  • voor een woning: tot 105.302 euro*

Het is niet verplicht, maar wel verstandig om dit te vast te leggen in een notariële schenkingsakte. Die kunnen wij voor je opstellen.

*Bedragen in 2021

Schenken op papier

Schenken kan contant óf op papier. Bij dit laatste beloof je jouw kind dat je een bedrag schenkt, maar dat hij of zij dit pas mag opeisen na het overlijden van jou en/of jouw partner. Zo voorkom je dat je kind veel erfbelasting moet betalen. Je dient wél elk jaar 6% rente aan je kind te betalen. Doe je dat niet, dan is je kind na je overlijden alsnog erfbelasting verschuldigd.

Reviews

Goed, duidelijk en eerlijk advies

Paul van der Haar

Nog niet zo lang een hypotheek en leveringsakte gedaan bij dit kantoor. Communicatie was goed en helder. Duidelijke uitleg. Een foutje door ons werd snel opgelost, al moest ik er wel zelf naar wijzen. Maar goed, onze ervaring was zo als het hoort.

Miyuki Hara

Goede communicatie, hart voor de klant, deze notaris denkt met u mee!

Irene Kuiper

Klanten beoordelen Hoekstra & Partners Notarissen Sint Nicolaasga met een 3.9/5*  7 reviews 

Google Reviews

Uw notarieel adviseur in
Sint Nicolaasga

Hoekstra & Partners Notarissen is een samenwerkingsverband van notarissen verspreid op 6 locaties in Nederland. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Hoekstra & Partners terecht voor notariële dienstverlening.

Ontdek meer
Map Dotted Stnyk